logo

franja_transparente

Coaching : Gestió de la Millora Personal i Professional

“Si pots empitjorar, pots millorar”

El coaching és alhora un procés, una metodologia, i un entrenament cap a l’autoconeixement i la millora personal durant el qual el coach incentiva, motiva i ajuda el client (coachee) a focalitzar els seus objectius, personals o professionals, alhora que l’acompanya cap a la consecució d’aquests objectius. Per assolir els objectius es treballa el desenvolupament personal del client i el canvi en positiu, tot aportant noves eines i ajudant-lo a obrir la seva ment d’acord amb els seus ideals i els propis objectius.

Segons la “Asociación Española de Coaching -ASESCO-“, “El Coaching és un procés d’entrenament personalitzat i confidencial mitjançant un gran conjunt d’eines que ajuden a cobrir el buit existent entre el punt on una persona es troba i el punt on desitjaria estar”.


Com funciona el coaching?

Un coach mai no donarà consells, ni recomanacions, ni dirà com fer les coses. A través de preguntes clau, s’ajuda la persona a prendre consciència de les seves pròpies fortaleses i a gestionar les seves limitacions, emocions i creences. En el coaching, el coach té totes les preguntes, però és el client qui té totes les respostes.

Com a coach, la meva tasca consisteix a refrescar i “engrescar” les eines personals del client, fent-li prendre consciència del seu potencial, i acompanyant-lo en el camí inicial per a valer-se per sí mateix.

El coach

Un coach no és un psicòleg, ni un terapeuta, ni molt menys un psiquiatra. Un bon coach mai no acceptarà un client que no hi vagi per voluntat pròpia, amb total predisposició i convicció. Tampoc no acceptarà un client que presenti un quadre susceptible de tractament mèdic o una patologia. Arribat el cas el  derivarà cap al corresponent especialista.

Tota sessió de coaching es basa en el respecte, la integritat, la professionalitat, la confidencialitat, i la confiança. Per això és fonamental adoptar un codi deontològic  com a garantía de qualitat i de servei per al client o coachee. Tota informació proporcionada pel client serà tractada de manera estrictament confidencial i sense cap mena de judici ni prejudici. Si a tot això hi afegim aspectes com l’experiència, la passió, i la vocació per  a la professió, l’èxit estarà garantit.

«Aprendre sense pensar és inútil. Pensar sense aprendre perillós» Confuci (551 AC-478 AC) Filòsof xinès.

Personalment em dono plenament per satisfet quan un client, després d’haver fet les seves sessions, no torna mai més a com a client. Això vol dir que ha après a valer-se per si mateix, i que ha sabut treure profit de les seves pròpies eines i valors. Quan a més aquesta persona et recomana a un amic, quedo encara més satisfet del seu bon resultat.

Codi deontològic>>

Quantes sessions necessito?

Tot dependrà dels propòsits de cadascú, de la situació personal, del punt de partida i del punt d’arribada. Un altre dels aspectes que més influirà en el nombre de sessions, serà el nivell d’implicació del client en el procés del canvi.

El mercat actual

Existeixen molts tipus de Coaching, ja que si bé la base és la mateixa per a tots, cadascú li dóna el seu “toc” personal. Per una banda, comença a haver-hi una certa tendència provinent d’Amèrica, en la qual el coach s’atreveix a “aconsellar”, tot i que sigui en positiu, al client. Per altra banda, hi ha qui li dóna un cert toc de “misticisme”, o “espiritualitat”. Hi ha qui ho combina amb les arts marcials, amb PNL, o Tapping. Totes les opcions poden ser bones i vàlides, però sense perdre mai de vista la base i el fonament de la professió. En l’actualitat, fins i tot psicòlegs i psiquiatres es formen en coaching per a utilitzar-lo o combinar-lo amb la seva professió.  

Personalment considero que si bé és cert que mitjançant el Coaching es poden treballar aspectes com les visualitzacions o els treballs mentals, és bo treballar amb un cert pragmatisme i partint de la base que la persona o client ja té tot el potencial en el seu interior.
Actualment sembla que aquesta professió s’està posant de moda i qualsevol persona que ha llegit un llibre de coaching, o ha fet un curset bàsic de poques hores, s’atreveix a fer-se una targeta amb el qualificatiu “coach”. Aquest fet està posant en perill la seriositat dels qui practiquem el coaching des de la professionalitat, i amb acreditacions nacionals i internacionals.  Per sort, entitats com la “Asociación Española de Coaching -ASESCO-“  ( www.asescoaching.org ), i la “International Coach Federation -ICF-” (www.coachfederation.org ), entre d’altres, estan treballant per evitar aquest “intrusisme”, tot oferint una imatge més nítida del coaching, proporcionant uns conceptes elementals, i facilitant l’acreditació per als professionals experts.
que_es_el_coaching_codi_etic

«No són les coses el  què ens afecta, sinó el mode com  ens les prenem»

 

Epíctet de Frígia – 50-135 d.C.

separador_menu_derecha